Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1)

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1)


Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Από την αρχαιότητα αποτέλεσε κέντρο πολιτισμού και τέχνης. Πολλά είναι τα αξιοθέατα που μας φανερώνουν ότι ακόμα και πριν χιλιάδες χρόνια η Αθήνα ήταν γεμάτη ζωή, μας αποδεικνύει το πνευματικό μεγαλείο που έγινε για μας ο μεγαλύτερος "θησαυρός" μας αλλά και το μεγαλύτερο "βάρος" μας.
Κάθε χρόνο άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ελλάδα για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της. Πολλά και σημαντικά από αυτά βρίσκονται στο χώρο της Ακρόπολης τα οποία είναι :
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ακρόπολη βρίσκεται πάνω σ' ένα βραχώδη λόφο που είναι απρόσιτος απ' όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος , η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ο λόφος φαίνεται να ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π. Χ. Από τον 6ο αι. π. Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, όπως το Εκατόμπεδον κ.ά., που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους. Η ανοικοδόμηση των τειχών και των ιερών άρχισε αμέσως μετά την ήττα των Περσών, το 465 π.Χ., δηλαδή την "Χρυσή" εποχή του Περικλή. Ξανά όμως το 1821 υπέστη νέες καταστροφές και το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της. Σημαντικά αξιοθέατα που βρίσκονται στην Ακρόπολη είναι :

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Τα προπύλαια είναι η μνημειώδης είσοδος της Ακρόπολης που άρχισε να χτίζεται το 436 π. Χ. και αποτελεί οικοδόμημα μοναδικό στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Τα προπύλαια όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ


Είναι ένας μικρός ολομάρμαρος ναός ιωνικού ρυθμού που χτίστηκε μεταξύ 427 - 424 π. Χ. Μέσα σ' αυτόν υπήρχε "καθήμενο" το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης, που κρατούσε στο αριστερό χέρι περικεφαλαία και στο δεξί ρόδι και αποτελούσε σύμβολο των θεών του κάτω κόσμου.

ΕΡΕΧΘΕΙΟ

Το Ερέχθειο αποτελεί το πιο ιδιόμορφο από όλα τα οικοδομήματα της Ακρόπολης από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδίου Ο ναός χτίστηκε μεταξύ 425 - 406 π. Χ. και εσωτερικά ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη. Το ανατολικό μέρος προς την πρόσοψη ήταν της θεάς Αθηνάς στο οποίο βρισκόταν και ένα άγαλμα της και στο άλλο μέρος ήταν του θεού Ποσειδώνα. Το πιο γνωστό όμως μέρος του Ερεχθείου είναι οι περίφημες "Καρυάτιδες". Πρόκειται για ένα σκεπαστό μπαλκόνι που στηρίζεται όχι σε κίονες αλλά σε έξι αγάλματα κοριτσιών εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τέχνης.

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του πολιτισμένου κόσμου αιώνες τώρα. Ο όλομαρμαρος ναός άρχισε να χτίζετε το 477 π. Χ. και τέλειωσε το 438 π. Χ. Παρόλα αυτά οι εργασίες για την ανέγερση του συνεχίστηκαν μέχρι και το 432 π. Χ. Στο εσωτερικό του βρίσκεται και το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς.




ΘΗΣΕΙΟ
Το λεγόμενο Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία της Αθήνας. Πήρε το όνομα του από τον Ναό του Ηφαίστου, που ονομάστηκε παλαιότερα Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα, που φέρονται στις μετόπες του.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική κλιτύ της Ακροπόλεως και ήταν αφιερωμένο στην λατρεία του θεού Διονύσου, προστάτη της δραματικής τέχνης ήδη από τον 6ο αι π. Χ. Το θέατρο του Διονύσου, εκτός από διονυσιακές τελετές και δράματα, είναι γνωστό ότι φιλοξένησε και δραστηριότητες περισσότερο κοσμικού χαρακτήρα, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο φιλοξένησε ακόμα και θηριομαχίες, εικονικές ναυμαχίες και μονομαχίες, θεάματα δηλαδή που καμία σχέση δεν είχαν με τον ιερό θεσμό του αρχαίου δράματος.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ



Ο Άρειος πάγος πήρε το όνομα του από το πρώτο δικαστήριο εγκλημάτων φόνου. Ιδρύθηκε το 1300 - 1500 π. Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Κέκροπα και του Θησέα, με έδρα τον βραχώδη λόφο του Θεού Άρεως βορειοδυτικά της Ακρόπολης της Αθήνας. Ακόμα πάνω από τον βραχώδη λόφο του Άρεως ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στα μέλη του Αρείου Πάγου την διδασκαλία του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: