Υπάρχουν όμως και άλλα αξιοθέατα στην Αθήνα εκτός της Ακροπόλεως που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτά είναι :
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Το προάστιο αύτο των Αθηνών έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της περίφημης φιλοσοφικής σχολής που ίδρυσε το 387 π.Χ στην περιοχή ο γνωστός φιλόσοφος της αρχαιότητας, Πλάτων. Η περίφημη ομώνυμη Σχολή του γνώρισε φήμη απο τους Νεοπλατωνικούς για να παύσει οριστικά η λειτουργία της από τον Ιουστιανό το 526 μ.Χ.Οι ανασκαφές άρχισαν το 1929 από τον Π. Αριστόφρονα και σταμάτησαν το 1940. Συνεχίστηκαν τελικα από το έτος 1955 εως 1963 από τον Φ.Σταυρόπουλο. Έκτοτε πραγματοποιούνται ανασκαφές από την Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.
ΑΡΔΗΤΤΟΣ
Ο Αρδηττός είναι ένας πευκόφυτος λόφος ύψους 235 μέτρων και στην αρχαιότητα περιλαμβανόταν στο δήμο "Άγραι" όπως έτσι ονομάζονταν όλη η πέραν του Ιλισού περιοχή και ίσως να πρόκειται για τον παλαιότερα λεγόμενο "Ελικών". Κάτω από αυτόν τον λόφο λοιπόν οι αρχαίοι Αθηναίοι δικαστές, μετά την εκλογή τους, ορκίζονταν δημόσια, με τον λεγόμενο "ηλιαστικόν" όρκο, ότι θα έκριναν σύμφωνα με τον νόμο και με δικαιοσύνη. Σ'αυτόν τον χώρο τελούνταν επίσης και τα λεγόμενα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια.
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ
Ο ναός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 700 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Τα θεμέλιά του πρώτου ναού στο χώρο, είχαν κτιστεί το 515 π.Χ. αλλά οι εργασιές σταμάτησαν το 510 π.Χ. Ο ναός παρεμείνε πολλά χρόνια ημιτελής. Τον 2ο αι. π.Χ. και πιο συγκεκριμένα το 129 π.Χ ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Ανδριανό ο οποίος ήταν μεγάλος θαυμαστής της ελληνικής κουλτούρας.
ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΥΣΙΚΡΑΤΗ
Το Μνημείο του Λυσικράτη είναι ένα μνημείο της Αθήνας, γνωστό και ως Φανάρι του Διογένους. Βρίσκεται στο κάτω άκρο του ανατολικού κλίτους της Ακρόπολης, στη σημερινή πλατεία του Λυσικράτη. Κατά την αρχαιότητα στο μνημείο αυτο δινόταν τιμητικό έπαθλο ( τρίπους ) στον χορήγο που συγκροτούσε τον χορό και τα έξοδα χορευτικών αγώνων στις επίσημες τελετές.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΦΑΙΑΣ
Το 500 π. Χ. και λίγο πιο μετά στον χώρο αυτό αρχίζουν να κατασκευάζονται οικοδομήματα εξέχουσας αρχιτεκτονικής σημασίας. Ισοπεδόνωνται όμως για την κατασκεύη αναλλημάτων και κατασκευάζονται ο ναός, ο βωμός και το πρόπυλο αλλά και κάποιας δευτερεύουσας σημασίας οικοδομήματα. Το 1811 τα γλύπτα των αετωμάτων του ναού λεηλατήθηκαν και πουλήθηκαν τελικά στον Λουδοβίκο Α ' της Βαυαρίας. Τωρα πλέον βρίσκονται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΤΖΙΑ
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πλατείας Κοτζιά βρίσκεται έναντι του Δημαρχείου της πόλης των Αθηνών. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρείς αρχαίους δρόμους, ένα πυκνό νεκροταφείο, ένα μεγάλο συγκρότημα εργαστηρίων κεραμικής και πολλά οικιστικά κατάλοιπα. Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης ανασκαφικής έρευνας που έγινε τα έτη 1985-1988 και 1998-1999 αποφασίστηκε η διατήρηση του πιο αντιπροσωπευτικού τμήματος της ανασκαφής και έτσι δημιουργήθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος που περιφράχτηκε, συντηρήθηκε, αναδείχτηκε και αποδόθηκε στο κοινό.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Το Ιερό του Ασκληπιού είναι το σημαντικότερο ιερό της Νότιας κλιτύος μετά το ιερό του Διονύσου. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 420/19 π.Χ. Για τους αρχαίους Έλληνες ο Ασκληπιός ήταν ο θεός της ιατρικής, οπότε τα Ασκληπιεία λειτουργούσαν ως θεραπευτήρια.Ο χώρος του Ασκληπιείου διαμορφώθηκε το 1962/63 από τον Νικόλαο Πλάτωνα, έφορο Ακροπόλεως.
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Κτίζεται πάνω στο λόφο των Νυμφών με δωρεά του Γεωργίου Σίνα πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και εγκαινιάζεται στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα εκλείψεως του ηλίου. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται σήμερα και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Πολύ κοντά, σε σημείο πανοραμικό, ανακαλύφθηκαν τα ίχνη του Ιερού του Υψίστου Διός.
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Με το όνομα Κεραμεικός φέρονταν στην Αρχαία Αθήνα δύο συνοικίες που αποτέλεσαν τον δήμο των Κεραμέων και βρίσκονταν στο βορειοδυτικό άκρο της τότε Αθήνας οι λεγόμενοι "Έξω Κεραμεικός" και ο "Έσω Κεραμεικός". Ο Έξω Κεραμεικός είχε ταφικό χαρακτήρα, ενώ ο Έσω Κεραμεικός οικιστικό χαρακτήρα.
ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟ
Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80,000 μ² δημόσιας γης για το κτίριο στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτιρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωμβρίου του 1888.Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού.
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Κτίσθηκε μεταξύ 19-11 π.Χ. από τις δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου. Από το 267 μ. Χ. και μετά το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε από την Αρχαία Αγορά στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.
ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ
Το ιερό του Ποσειδώνος και της Αθηνάς στο ακρωτήριο του Σουνίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής. Στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. οι Αθηναίοι αποφασίζουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός επιβλητικού ναού στο ιερό του Ποσειδώνα. Ο παλαιότερος αυτός πώρινος ναός του τέλους του 6ου αι. π.Χ., καταστράφηκε πριν από την ολοκλήρωσή του, κατά της είσβολή των Περσών το 480 π.Χ. Τα ερείπια του ναού που σώζονται σήμερα ανήκουν σε μεταγενέστερο ναό.
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτήριο στην Αθήνα όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού. Έμεινε για αρκετά χρόνια κενό ενώ την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών παρ' ολίγον να γκρεμιστεί. Τελικά αποφασίστηκε η συντήρηση και η επισκευή του. Σύμφωνα με κάποιους ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε ήταν ο Αναστάσιος Χέλμης ενώ σύμφωνα με άλλους, Αναστάσιος Μεταξάς.
ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα κτίσματα της πόλης. Στην πλατεία μπροστά από το μέγαρο βρίσκεται το άγαλμα του αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Θεμελιώθηκε το 1858 από τη Βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Φρανσουά Μπουλανζέ.Στο Μέγαρο βρήκε την πρώτη μόνιμη στέγη του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου και λειτούργησε από το 1875 έως το 1932. Σήμερα όμως στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Με το όνομα Καλλιμάρμαρο φέρεται το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας που βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδητού.Το Παναθηναϊκό Στάδιο που φέρεται από την αρχαιότητα, σε άγνωστους χρόνους του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του όπως και τα πλείστα αρχαία κτίρια της Αθήνας. Από το 1856 μέχρι το 1900 έγιναν προσπάθειες για την μαρμάρωση του σταδιού. Από τότε το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας γνώρισε μεγάλες δόξες εθνικές, πολιτικές αλλά και καλλιτεχνικές όπως το ανέβασμα της όπερας Αΐντα.
1 σχόλιο:
Μπράβο Εβίτα μου!
Πολύ καλή δουλειά. Μας εντυπωσίασες!
Καλλίτερη δεν γινόταν...
Φιλιά!Κ.Φ.
Δημοσίευση σχολίου